Veilige kerk

Veilige kerk – introductie
Als je ergens veilig zou moeten kunnen zijn, dan is dat wel in de kerk. De mensen die leidinggeven in onze kerk, de leden van de Kerkenraad, dragen als eersten de verantwoordelijkheid voor die veiligheid. Maar kerkenwerk is mensenwerk; ook binnen de kerkgemeenschap hebben we helaas te maken met gebrokenheid en verkeerd/zondig gedrag. Ook binnen de kerkgemeenschap kunnen er dingen gebeuren die niet hadden mogen gebeuren. Reden dus om ook in de kerk aandacht te hebben voor grensoverschrijdend gedrag en maatregelen te nemen om dit te voorkomen én om adequaat te kunnen reageren als we met een situatie van (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag te maken krijgen. Goed om ons ervan bewust te zijn wat grensoverschrijdend gedrag is en hoe we kunnen handelen als daar sprake van lijkt te zijn.

Als eerste is het goed om te benoemen dat ook ieder gemeentelid zelf verantwoordelijk is om te zorgen voor veiligheid binnen onze gemeente. Alleen samen kunnen we werken aan een veilige omgeving, met name voor kinderen, mensen met een beperking of volwassenen in kwetsbare situaties. Met de kerk bedoelen we hier de volledige geloofsgemeenschap met al haar taken en activiteiten binnen en buiten de muren van het gebouw. Eén van de voorwaarden om te komen tot een veilig klimaat in de gemeente, is het vermogen om open en respectvol met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Dat lijkt een open deur, maar het blijkt in de praktijk nog best lastig om over een kwetsbaar onderwerp, als grensoverschrijdend gedrag, met elkaar door te praten.

Veiligheid in de kerk gaat ook over vertrouwelijk omgaan met informatie die we krijgen. En ook over omgaan met geld; het niet accepteren van giften waar een randvoorwaarde aan hangt bijvoorbeeld. Om te weten wat er van ons verwacht wordt, en dus ook wat niet, zijn er inmiddels gedragscodes opgesteld. (Hierbij gevoegd.) Daarnaast hebben we vertrouwenspersonen benoemd waar contact mee opgenomen kan worden als er zaken zijn die niet gewenst zijn.

Ook voor de fysieke veiligheid is er aandacht. Inmiddels hebben een paar gemeenteleden een reanimatie cursus gevolgd. Er hangt aan AED apparaat aan de kerk en er is een persoon met een BHV opleiding. Voor vragen en/of opmerkingen kunt u bij de kerkenraad terecht. Contact: e.h.bolt@hetnet.nl

Gedragscode van de Hervormde Gemeente ‘s-Graveland
Als Hervormde Gemeente ’s-Graveland willen we ons gedrag laten passen bij de boodschap van het christelijk geloof. Gedrag dat hierbij past, willen we bevorderen. Gedrag dat hiermee strijdig is en grenzen overschrijdt, willen we bestrijden.

Deze houding willen we in gedragsregels vormgeven voor de kerk als geheel en voor elke professionele en vrijwillige medewerker – ambtsdrager of niet-ambtsdrager. We verbinden ons daarom nadrukkelijk aan de volgende gedragsregels. Hierop zijn we voor iedereen binnen en buiten onze kerkgemeenschap aanspreekbaar.

1.  Veilige omgeving
We werken met elkaar en anderen aan een omgeving en een sfeer waarbinnen iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Zo creëren we een plek waar iedereen zich thuis voelt.

2.  Respect
We respecteren elkaar en anderen. We benaderen iedereen op een integere manier en vanuit waardigheid. Dit geldt in het bijzonder voor minderjarigen en andere kwetsbaren. Extra zorgvuldig zijn we bij pastorale en diaconale contacten.

3.  Privacy
We respecteren de privacy van de ander binnen en buiten onze kerkgemeenschap.

4.  Geheimhouding
We gaan zorgvuldig om met de gegevens die we van elkaar en anderen ontvangen. We houden geheim wat ons in vertrouwelijkheid is meegedeeld en overleggen hierover alleen als de betrokkene daar geen bezwaar tegen heeft. Als geheimhouding schadelijk of gevaarlijk is voor betrokkene of anderen, of als de wet anders eist, vervalt deze regel.

5.  Lichamelijke integriteit
We respecteren de lichamelijke integriteit van de ander, concreet betekent dit dat we niet ongewenst te dichtbij komen of de ander aanraken tegen zijn of haar wil. Ook in ons taalgebruik vermijden we kwetsende en dubbelzinnige opmerkingen. Extra voorzichtig zijn we met de jongeren in onze gemeente.

6.  Persoonlijke integriteit
Iedereen mag meedoen. We respecteren de rechten die ieder mens heeft vanuit wetgeving of geloof. In onze kerkelijke gemeente vinden we alle vormen van ongewenst gedrag en ongelijkwaardige behandeling (verbaal en non-verbaal), zoals pesten, buitensluiting, machtsmisbruik, financiële uitbuiting, agressie, geweld, discriminerende, racistische of seksuele intimiderende gedragingen of opmerkingen of het hiertoe aanzetten ontoelaatbaar.

7.  Geld en bezittingen
We vermijden elke vorm van belangenverstrengeling, in het bijzonder op financieel terrein. Met giften gaan we zorgvuldig om, zowel bij het aannemen als doorgeven. Grote giften bespreken we met het bevoegd gezag voordat we ze aannemen. We gaan eerlijk en integer om met de eigendommen die niet van onszelf zijn, maar van een ander of van de kerk als organisatie.

8.  Onderlinge zorg
We zetten ons in om elkaar en anderen te beschermen tegen elke vorm van ongewenst gedrag. We spreken elkaar daar actief op aan. Bij ongewenst gedrag of als we twijfelen over gedrag van onszelf of een ander, zoeken we contact met een vertrouwenspersoon voor nader beraad. Dat doen we ook bij gedrag waarvan we zeker weten dat het strijdig is met deze gedragscode.

Deze gedragscode is op 12.3.2024 vastgesteld door de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente ‘s-Graveland. Ze sluit aan bij de gedragscode van Stappenplan Veiligekerk.nl